Menzil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaJapon Balıkları Untitl13Japon Balıkları Untitl14Latest imagesJapon Balıkları Untitl15AramaGiriş yapKayıt Ol
Kütüphane bölümümüz güncellenmektedir.  "Kadın ve Erkek Eşitliği" konusu tamamlanmıştır.
Bağlantı sorunları nedeniyle Portal sayfası geçici olarak kaldırıldı....
"Program Arşivi" forumuna "Antivirüs Güvenlik" ve "Araçlar" kategorisi açılmıştır.
Son Konular
Konu
Tarih
Yazan
Hakkını vermediğimiz iş yüzümüzü ağartmaz
Evlilikler de Bunalıma Girer
Ahirete İnancımız Ölçüsünde Huzurumuz Olur
Ebedi Hayata Doğmak
ABDEST
TALAK (BOŞANMA)
Gül Sultanım (Yeni Video Klip)
Beş Esas
Meleklere İman
Can Feda Edilecek Dost
Paz Şub. 23, 2014 7:32 pm
Paz Şub. 23, 2014 7:27 pm
Paz Şub. 23, 2014 7:18 pm
Paz Şub. 23, 2014 3:07 pm
Ptsi Şub. 17, 2014 3:17 am
Ptsi Şub. 17, 2014 3:09 am
Ptsi Ocak 20, 2014 3:15 am
Cuma Ekim 11, 2013 4:33 am
Çarş. Ekim 09, 2013 2:50 am
Paz Ekim 06, 2013 3:15 pm











Paylaş|

Japon Balıkları

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
YazarMesaj
Misafir
Misafir
Anonymous

Japon Balıkları Vide
MesajKonu: Japon Balıkları Japon Balıkları EmptyPtsi Şub. 01, 2010 7:57 am

JAPON BALIKLARI VE BAKIMLARI İLE İLGİLİ BİLGİLER


Japon Balıkları Albeyazbalk

Arkadaşlar uzun zamandır nette araştırdığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim.
Ne zaman bir Japon balığı alsam sonu hep hüsranla bitti ve öldüler bu araştırmayı
kendi iki japon balığımı uzun yaşatmak için yaptım ve sonuç verdi. Japon balığı
almak isteyen veya balığı olan kardeşlerim umarım faydalanırlar..





Japon balığı bilinen en eski süs balığıdır. Muhteşem altın ve kızıla çalan rengiyle Japon balıkları 1000′den fazla yıl önce Çin’de doğmuştur ve hala Çin’in sağlık ve şans sembollerinden biridir.
Japon balığı, sazangiller ailesinden bir balık türüdür. Latince ismi Carassius auratus’dır. Çin’de ” chin-yu “, Japonya’da ” kingyo “, İngiltere ve Amerika’da ” Goldfish ” ve ülkemizde de ” japon balığı “ olarak isimlendirilir.
Çarprazlama üretim ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşitli japon balıkları üretilmiştir. Japon balıkları soguksu da yaşayabilirler bulundukları akvaryumlarda daha sağlıklı ve huzurlu yaşayabilmeleri için mutlaka ısıtıcıya ihtiyaçları vardır.
japon Balığı 15-24 derece arasında yaşayabilir. Su sıcaklığının 25 derece üstünde olması ve 15 derece altında olması japon balıklarının sağlıklarını olumsuz etkiler. Japon balıkları iyi bakıldıkları takdirde 15-20 yıl yaşayabilirler. Bilinen 10-15 türleri bulunmaktadır. Bazı türler daha rahat bakılabilirken, bazı türlerin bakımı daha büyük özen ve dikkat gerektirmektedir.




Beslenmeleri

Japon balığı, otçul bir balık türüdür. Çabuk sindirilebilir karbonhidrat bazlı yemlerle beslenmesi gerekir. Yine bu yemlerde çok az protein de olabilir. Japon Balıklarının beslenmesindeki farklılığı yaratan en önemli unsur bu balıkların midelerinin yapılarından kaynaklanmaktadır.

Japon balıklarının mideleri yoktur, bunun yerinde bağırsak başlangıcında, bağırsak yapısına sahip bir bölüm vardır. Bu yüzden kolay sindirilebilen yemlere ihtiyaç duyarlar. Mide tarzı bir organa sahip olmadıkları için, besinleri hızlı öğütmeleri ve sindirmeleri gerekmektedir.

Ağır protein bazlı yemler, japon balıklarının sindirim sistemini bozabilir ve balığın rahatsızlanmasına yol açabililirler. Karbonhidrat bazlı yem bu balıklara enerji verir. Japon Balıklarının mideleri olmadığından, temel bir doyma hissine sahip değildirler ve bu yüzden çok yem ararlar. Bu da Japon Balıklarının çok enerji harcamasına yol açar. Enerji de karbonhidrat bazlı yem ile sağlanmaktadır.

Bu yüzden yem seçiminde oldukça hassas olunması gerekmektedir. Öncelikle yem dışında, kesinlikle ekmek v.s. gibi besinleri bu balıklara vermemek gerekmektedir. Fazla proteinin bir diğer zararı da japon balıklarının fazla yağlanmasına yol açmasıdır. Bu yağlanma dışarıdan balığın büyümesi şeklinde algılansa da aslında bir süre sonra bu durum balığın ölümüne yol açabilmektedir.

Japon Balıklarınının beslenmesinde Yem olarak granül ve pul yem kullanılmaktadır. Bazen dip yemi de kullanılabilmektedir. Yem haricinde, haftada bir gün bezelye veya ıspanak biraz haşlanarak balıklara verilebilir.
Japon Balıklarına günde bir kere yem verilmesi yeterlidir. Hatta bazı aktivistler haftada bir gün balığa yem verilmeyerek daha sağlıklı olacağını da belirtmektedirler. Ayrıca yem kutunuzu ortada bırakmamanızda fayda vardır. Gelen misafirleriniz de balıklarınıza yem vermek isteyebilir. Bunun farkına varmazsanız balıklarınızın ölümüne yol açabilirsiniz.
Yem alırken, son kullanma tarihi ve yemlerin açık olarak satılmaması gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kapalı ve son kullanma tarihi olan yem almanızı tavsiye ederiz.
Japon Balığı besleyenler tarafından en çok kullanılan yemler, Tetra Tetrafin ve Sera Goldy dir. Özellikle bu pul yemler suyu daha az kirletmekte ve balıkların daha rahat sindirmesine olanak vermektedirler. Ayrıca bu yemlerde çeşitli vitamin ve mineral katkıları da bulunmaktadır.

Beslenme, tıpkı biz insanlarda olduğu gibi Japon balıklarında da yaşamsal bir durumdur. Japon Balığının beslenme şekli onun sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden Japon Balığınızın beslenmesine ve yemlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.



Akvaryum Suyu Değişimi

Japon balıkları sularının belli aralıklarla değiştirilmesinden hoşlanırlar. Bu balıklar suyu çok çabuk kirletebildikleri için suyun sık sık yenilenmesi gerekir. En az haftada bir % 20 oranında su değişimi yapılmalıdır. Ayrıca düzenli su değişimi Japon balıklarının sağlıklı büyümelerini sağlar.

Japon balıklarının suyunu değiştirirken bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Balığınızın daha temiz suda yüzmesini sağlamak adına balığa farkına varmadan büyük zarar verebilir hatta balığın ölümüne yol açabilirsiniz.
Akvaryumda su değişimi yaparken şu noktalara dikkat etmelisiniz.

1- Yeni ekleyeceğiniz su mutlaka dinlenmiş su olmalıdır.( En az bir gün )

2- İmkanınız varsa damacana su kullanın, yoksa mutlaka dinlenmiş su kullanmalısınız.

3- Suya mutlaka Sera aqutan tarzı bir su hazırlayıcı kullanın. Bu tarz ürünler sudaki kloru giderir ve balıklarınıza zararlı olan ağır metalleri bağlar.

4- Hazırlanmış yeni suyunuzun sıcaklığı ile akvaryumdaki suyun sıcaklığının aynı olmasına dikkat edin. Eğer suyun sıcaklığı akvaryumdaki suyla eşit olmazsa balıklarınız hastalanıp ölebilir. Eğer imkanınız varsa suyun PH değerini de ölçün ve akvaryumdaki PH değeri ile aynı olmasını sağlayın.

5- % 20 oranında suyu akvaryumdan alın ve % 20 o

6- Hazırlanmış suyu yavaş yavaş akvaryum suyuna ekleyin.

Bu işlemi her hafta yaptığınızda daha sağlıklı balıklara kavuşacak ve akvaryumunuz daha temiz görünecektir.


Japon Balıklarının Üretilmesi:


Balık üretmek için sağlıklı dişi ve erkek balık lazımdır. Japon balıklarının dişi ve erkek oldugunu ayırt etmek balığına göre çok zor değildir. Balıkları ayırt edilebilmek için ergenlik çağına erişmiş ve de üreme mevsiminde üremeye hazır duruma gelmiş olmaları gerekir. Japon balıkları genellikle iki yaşına ulaşınca üremeye hazır duruma gelirler, ama bu bulundukları akvaryumun su ısısı, yedikleri yem gibi etkenlerden dolayı değişebilir. Size boy ölçüsü veremiyorum; ‘şu boyda olunca…’ gibi, çünkü her tür japon balığı değişik boya ulaşır. Bazı üreticiler 4-5 yaşından büyük balıklar ürerken artık verimin düştüğünden bahsediyorlar. Yani üretmek için balık 2 ve 4 yaşları arasında olmalı. Genellikle yaz ayları üreme mevsimidir japon balıkları icin, fakat akvaryumda su ısısı ayarlanabildiğinden akvaryumda üreme mevsimi yılın 365 günüdür denilebilir. Üreme ‘mevsiminde’ dişi balıklar daha toplu gözükürler (yumurtalar oluştuğu için) özellikle yukarıdan bakıldığında. Erkek japon balıkları ise kafa ve solungaç kapaklarının üzerinde kabarıklıklar oluşur (sivilce gibi!). Ayrıca üreme mevsiminde balıklarınızı izleyerek tahminlerinizi doğruluyabilirsiniz, nitekim esas üreme başlamadan önce erkek balıklar dişilerin peşlerinden kovalıyormuş gibi yüzerler.

Üretmek istediğiniz balıkların iyi beslenmiş olmaları şarttır. Üretme zamanında birkaç hafta önceden çeşitli ve kaliteli yemlerle beslenmeliler (Canlı, dondurulmuş ve kuru yemler).

Akvaryumda üretmek için en küçük akvaryum 60×30x38cm (boy x derinlik x genişlik) boyunda olmalıdır. Uzun alcak akvaryumlar, kısa derin akvaryumlardan daha elverişlidirler. İdeal olarak akvaryum sabah güneşini alacak bir yere konur, fakat direk güneş ışığından kaçınılmalıdır. Akvaryumun dibine dere kumu koymaya lüzum yoktur fakat birkaç demet sık yapraklı bitki konulmalı veya naylon yünden yapılan saçaklar konulur. Bir köşeye havayla calışan basit bir sünger filtre konur.

Japon balıklarını üretmenin bir yöntemi akvaryumu bir parça cam veya içi gözükür plastik ile iki bölüme ayırıp bir kenara iki erkek japon balığı ile öteki tarafa bir dişi konur. Su en azından 15 derece olmalıdır. Geceleyin suyun derinliğini 10-13 cm derinlige indirip aradaki camı kaldırın. Sabah üreme başlamalıdır. Fakat başlamazsa birkaç gün balıkları öyle bırakın yine birşey olmazsa suyu eski yüzeyine getirip yine ayırın balıkları ve bir hafta on gün sonra yine deneyin.

Bazen suyun ısısını birkaç derece düşürmek japon balıklarını üretmeye teşvik eder, bazıları bir iki küp buz atarlar akvaryuma. Ama dikkat edilmesi gereken su sadece birkac derece düşürülmeli!

Üreme olur olmaz anne ve babaları hemen akvaryumdan çıkartmalı aksi takdirde yumurtalarını yerler. Tek bir dişi japon baliği birkaç bin yumurta yumurtlayabilir. Eğer dinledirilirse bir dişi japon baliği bir ayda birkaç kere yumurtlayabilir.

Yumurtalar 18-20 derece arasında tutulmalı ve filtreler çok yavaş çalışmalıdır. Yavrular 4-5 günde yumurtadan çıkarlar. Daha alçak ısıda bu süre uzar. Yavrular ilk 48 saat sadece oldukları yerde yapışık dururlar. Bundan sonra beslenmeye başlanabilir.



Japon bakıklarının sağılması:

Japon balıklarını sağmak için balıklar yukarıda belirtildiği gibi üremeye hazır duruma getirilirler. Üremeye hazır balıklar yumurta ve döllerini kolay salarlar. Üremeye hazır olmayan balığı sağmaya çalışmak onun ölümüne yol açabilir.

Erkek ve dişi balığı akvaryumdan alınmıs su ile yarım doldurulmuş iki ayrı kovada tutun. Bir kaseyede yarım akvaryum suyunuzdan ve birkaç sık yapraklı bitkiden koyun.

Önce erkek balığı sağmak daha uygundur. Yumuşak bir kepçe ile erkek balığı yakalayın. Islak ellerle balığı kasede suyun altında tutun ve baş parmak ile işaret parmaklarını kullanarak balığın ortasından anüsüne doğru hafifçe (masaj yapar gibi) bastırarak okşayın. Az miktarda beyaz döl bırakılır. Hemen balığı kovasına geri koyup döllü su yavaşca çalkalayarak karıştırılır. Döl sadece bir iki dakika işe yarar vaziyette durur.



Dişi balığı aynı şekilde yakalayıp yumurtalar sağılır ve kaseye yayılır. Bir çok yumurtanın bir araya gelip birbirine yapışmasını önleyin. Aynı erkek ve dişi ile bu olay 2-3 kere tekrarlanabilir, fakat her seferinde yeni bir kase kullanılması gerekir. On onbeş dakika sonra fazla su kaseden dökülerek yumurtaların yapıştığı bitkiler ve yumurtalar yavruların yetiştirilmesi için kullanılacak akvaryuma konur.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
HAKTAN
Moderatör
Moderatör
HAKTAN
Teşekkürleri : 39
Yaş : 47
Kayıt tarihi : 16/09/09
Nerden : isvec
Mesaj Sayısı : 2453
Tecrübe Puanı : 20474

Japon Balıkları Vide
MesajKonu: Geri: Japon Balıkları Japon Balıkları EmptySalı Şub. 02, 2010 8:25 pm

bizimkilerde hep ölduler... oglum uzulup agliyor sonra .. bu nedenle almamaya karar verdik..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir
Anonymous

Japon Balıkları Vide
MesajKonu: Geri: Japon Balıkları Japon Balıkları EmptySalı Şub. 02, 2010 10:53 pm

Benim iki balığım uzun süredir hayatta Allaha şükür. Daha öncekilerin
neden öldüğünü düşününce bir yerlerde hatalı bakım olduğu anlaşılıyor.

Ben çok yedirmekten öldürüyormuşum hayvancağızları. Sürekli bir yem arayışı
içinde oluyorlar, aç sanıyorsunuz bir tanecik yem daha vereyim derken ertesi gün
suyun içinde sırt üstü buluyorsunuz. Yukarıda ki bilgileri takip ettim çok faydalı
oldu balıklar için. Bilinçsiz satın almalarda çok rastlanan konulardan. Örneğin
şu an bendeki balıklar bilmeden alınan iki erkek balık. Haliyle çoğalma olamayacak.
İlk fırsatta onlara iyi eşler alıp yuva kuracağım in
şVery Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
kandemir
Yönetici Yardımcı
Yönetici Yardımcı
avatar
Teşekkürleri : 15
Yaş : 26
Kayıt tarihi : 12/07/09
Nerden : .
Mesaj Sayısı : 1354
Tecrübe Puanı : 18632

Japon Balıkları Vide
MesajKonu: Geri: Japon Balıkları Japon Balıkları EmptySalı Şub. 02, 2010 11:05 pm

bazı akvaryumcuların balığı verirken suyun içine bir şey kattığını bu da balıkların ömrünü kısalttığını duymuştum...tekrar gelip balık alsınlar diye...ne kadar doğrudur bilmiyorum.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir
Anonymous

Japon Balıkları Vide
MesajKonu: Geri: Japon Balıkları Japon Balıkları EmptySalı Şub. 02, 2010 11:14 pm

Şeytanın kan damarlarımızda dolanma gerçeğini düşününce doğrudur kurban.
Birde her satıcı faklı bir bakım anlatır. Aynı balık cinsine ayrı bakımlar bana
biraz tuhaf gelmişti. Verhasıl en iyisi meraklıları için tabii balıklarını kendisinin
üretmesi,, benim balıklarım tek tehlikesi kedim limon :)ama alıştı artık ilgilenmiyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Japon Balıkları

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Menzil Forum :: Sosyal Grup :: Forum Sanal Takip-
SİSTEM BİLGİLERİÖNEMLİ BİLGİLENDİRME
Powered by phpBB2 (subsilver)
Copyright ©2008 - 2011,
Content Relevant URLs by www.akmenzil.net
Kuruluş Tarihi : Paz 24 Ağus. 2008 - 18:30
akmenzil.net sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini onay almaksızın anında siteye yazabilmektedir.Bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcıya aittir.Sitemizde yasalara aykırı herhangi bir materyal bulursanızakmenzil@hotmail.com e-mail adresimize bildirirseniz,şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar