Menzil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaDizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Untitl13Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Untitl14Latest imagesDizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Untitl15AramaGiriş yapKayıt Ol
Kütüphane bölümümüz güncellenmektedir.  "Kadın ve Erkek Eşitliği" konusu tamamlanmıştır.
Bağlantı sorunları nedeniyle Portal sayfası geçici olarak kaldırıldı....
"Program Arşivi" forumuna "Antivirüs Güvenlik" ve "Araçlar" kategorisi açılmıştır.
Son Konular
Konu
Tarih
Yazan
Hakkını vermediğimiz iş yüzümüzü ağartmaz
Evlilikler de Bunalıma Girer
Ahirete İnancımız Ölçüsünde Huzurumuz Olur
Ebedi Hayata Doğmak
ABDEST
TALAK (BOŞANMA)
Gül Sultanım (Yeni Video Klip)
Beş Esas
Meleklere İman
Can Feda Edilecek Dost
Paz Şub. 23, 2014 7:32 pm
Paz Şub. 23, 2014 7:27 pm
Paz Şub. 23, 2014 7:18 pm
Paz Şub. 23, 2014 3:07 pm
Ptsi Şub. 17, 2014 3:17 am
Ptsi Şub. 17, 2014 3:09 am
Ptsi Ocak 20, 2014 3:15 am
Cuma Ekim 11, 2013 4:33 am
Çarş. Ekim 09, 2013 2:50 am
Paz Ekim 06, 2013 3:15 pm











Paylaş|

Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ?

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
YazarMesaj
osmanserhat
Yönetici
Yönetici
osmanserhat
Teşekkürleri : 25
Yaş : 38
Kayıt tarihi : 24/08/08
Nerden : Gül Diyarından
Mesaj Sayısı : 9415
Tecrübe Puanı : 28486

Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Vide
MesajKonu: Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? EmptyCuma Eyl. 25, 2009 5:06 am

DİZİ VE FİLMLER AİLE İLİŞKİLERİMİZİ NASIL ETKİLER?


Neslihan BEYHAN • 48. Sayı / EVLİLİK-İLETİŞİM / Semerkand Aile



Televizyonun çiçeği burnunda günlerinde ekranlarda çoğunlukla yabancı menşeli pembe diziler (soup operalar) bulunuyordu. İlk günler olması ve çok farklı program alternatifi bulunmaması dolayısıyla izleyici, önüne ne gelse merakla ve heyecanla takip etti. Yayınlanan dizilerin başrollerindeki erkekler çoğunlukla romantik, anlayışlı, zengin veya kariyer sahibi iken kadınlar alabildiğine güzel, alımlı, neredeyse hiç yanlışı olmayan iyilik meleği, aşık olunan tipler şeklinde sunuldu. Dizi boyunca bu “ideal” çiftler bazen kayda alınmayacak sebeplerle de olsa asla kavuşamadılar, kavuştuklarında ise film veya dizi sona erdi.

EVLENDİKTEN SONRASI İHMAL EDİLDİ

İlk yayın döneminin ardından yavaş yavaş yerel programlarımız gündeme geldi. Bizim filmlerimizde de tipler genelde aynıydı. Esas oğlan Ferit ve esas kız Nalan birbirlerini deliler gibi sever sonunda zorlukları aşıp genellikle kavuşurlar ve film mutlu sonla biterdi. İlginçtir ki merakla izlenen bu programlarda -batı yapımı olsun, kendi yayınımız olsun- kavuşup evlendikten sonrası pek gösterilmezdi. Oysa asıl mesele evlendikten sonra başlayacaktı. Başrollerdeki kişiler dizide veya filmde kavuştuktan sonra evlilik kurumunu nasıl götürdüler? Evlilikte birbirlerine yaklaşım tarzları, sorunları çözme yöntemleri, karşılaşacakları sıkıntılar, onların bu sıkıntılara nasıl katlandığı olumlu çerçevede verilebildiğinde, kendilerini izleyip model alanların zihninde oluşturulan romantik hava, biraz daha gerçekçi kılınabilirdi.

Günümüz şartlarında program çeşitliliği had safhada. Uydu kanalları da eklenince artık başından hiç kalkmadan 24 saat dizi izleyebilirsiniz. Oyuncuların ise tiyatral yetenekleri yerine ince, uzun, zayıf, yakışıklı ve güzel olması ön plana çıktı. Hal böyle olunca erkekler ve kadınlar ister istemez televizyonun sunduğu bu ideal (gibi görünen) tiplerin etkisinde kaldı. Ve öyle bir duruma gelindi ki dindar olsun olmasın erkekler bu özelliklere sahip hanım arayışına girdi. Kimisi yıllarca birlikte emek verilerek kurulan mutlu yuvayı dağıtabildi, kimileri ise hanımına zayıflama baskısı kurdu. Diziler eşler arasındaki beklentinin dozunu arttırınca hanımlar maddi durumlarına bakmaksızın eşinden daha fazlasını ister oldu. Pahalı ev eşyaları, giysiler, genellikle dışarıda yeme isteği bunlardan sadece birkaçı. Çiçekle eve gelinmesi önceden mutlu etmeye yetecek bir durumken artık sık sık yapılması istenen bir beklenti haline geldi. Sürekli iltifat, iyi sözler, romantik sürprizler evlilikte ihtiyaç olarak algılanmaya başlandı.

Oysa bu programları izleyip aşk evliliği yapabilenler evlendikten sonra o kadar emek sarf ettiği eşinden bir çırpıda vazgeçebildi. Mutlu, cıvıl cıvıl, neşeli, aşık geçirilen ve çoğunlukla kısa süren pembe günlerin sonrasından bahseden yoktu. Asıl bilinmesi gereken bu kısmıydı belki de. Ancak “Acaba bu bölümde kavuşacaklar mı?” merakını vermek daha önemliydi yapımcılar için. Zira önemli olan izlettirmek, vakit geçirtmekti; eğitim ve faydalı olma pek fazla kişinin aklına gelmiyordu.


TELEVİZYONUN İDEAL TİPLERİ BİLİNÇALTINA YERLEŞEBİLİR

Günümüzde boşanma oranlarının artışı konusunda fikir yürütürken “Önceden niçin evlilikler uzun sürerdi?” diye de düşünülür. Köklü bir geleneğe sahip olan insanımız sanayi devrimi ve sonrasında yaşanan gelişmeler sonucunda büyük bir kültür kaosuna ve yozlaşmaya doğru sürüklendi. Televizyon bu süreçte etkin olan faktörlerden sadece bir tanesiydi belki de. Ancak en etkili ve yaygın olanıydı şüphesiz. İnsan, özellikle ergenlik döneminde, çevresinde kendisine model olacak kişiler, roman tiplemeleri, film yıldızları arar. Çoğu izleyici ya da okuyucu bir eseri okurken veya bir filmi izlerken kendisini başroldeki kişinin yerine koyduğunun farkında bile olmaz. Bu nedenle eşinin ilgisizliğini içinde daha da büyüten hanımlara veya televizyonda 90-60-90’lık ölçüler içerisinde gösterilen mankenlerle hanımını kıyaslayabilen beylere dahi rastlanabiliyor. Yanlış örnekleri bilinçaltında kodlayınca daha doyumsuz ve mutsuz eşler gündeme gelebiliyor. Pek çok kimse ise bu olumsuz havayı kontrol edemeyerek ve hayal ürünü dünyanın abartılarına kapılarak boşanmaya kadar durumu ilerletiyor.

Şimdilerde aile içi iletişimi ideal nitelikte vermeye çalışan TV programlarına ve dizilere rastlanabiliyor. Fakat bu tarz yapımların sayısı oldukça az ve içerik de bizim kültürümüze pek yakın sayılmayacak nitelikte. Geç saatlere kadar çalışan anne, “modernlik”le geleneksel erkek modeli arasında bocalayan baba ve acayip çocuklarla Müslüman kimliğe ters bir aile modeli sunuluyor.

Sonuç itibariyle, eğlence niyetiyle dahi olsa bu programlar izlendiğinde dikkatli olmakta fayda var. En güzeli eşlerin ortak karar vererek programları eleştiri süzgecinden geçirmeleri elbette. Sanal olan bu yapımları izlerken gerçekler de hatırda tutulursa, tercih edilen iyi yapımlar, hem eşler arası iletişime hem de ailedeki tüm fertlerin birbirleriyle etkileşimine olumlu zemin hazırlar.


TV PROGRAMLARINDA ABARTI KAÇINILMAZDIR

Dizi filmlerin hanımlara etkisine sosyo-psikolojik olarak baktığımızda özenme ve halinden memnun olmama psikolojisinin yaygınlaştığını görüyoruz. Dizilerdeki lüks yaşantı ve giyim-kuşam hanımları ister istemez daha iyisini elde etme arayışına sevk ediyor. Kadın, eşinin elinden geleni yaptığını bilse dahi, içsel bir kanaatsizlik hissinden kaçınamıyor. Bu nedenle TV izleme etkinliğinin bilinçli ve kontrollü bir süreç haline getirilmesi hanımlar açısından daha sağlıklı neticeler doğurur. Oradaki hayatın tamamen veya çoğunlukla hayal ürünü olduğunun akıldan çıkarılmaması, kurulan dünyanın gerçekle o kadar da uyuşmadığının bilincinde olunması çok önemli.

Dizilerde her an aşkını dile getiren, sürekli romantik ve ilgi dolu davranış sergileyen, hiçbir zaman yanlış yapmayan kahramanlar da; yüzüyle, fiziğiyle, giyim-kuşamıyla ve davranışlarıyla çevresindekileri etkileyen kişiler de abartılarak verilir. Zira edebi eserlerde abartı yapmak hem gereklidir hem de bir hüner göstergesidir. Böyle kurgulara kapılıp hayatını mutsuz ve anaatsiz geçirmek ise akıl eksikliğine işaret eder.

Her güzelin bir kusuru vardır. Elinizdeki, size ait olan asıl güzeldir. Diğer beğenilen insanlarda, sizin bilmediğiniz ve öğrendiğinizde kendisi hakkında kanaatinizin değişeceği pek çok olumsuz özellik bulunabilir. Allah Teala kanaatkar ve şükür ehli kullarının elindeki nimetlerini daima artırır. Elindekinin kıymetini bilmeyenlerden olmak ise kaçınılması gereken bir durumdur.


TV AİLE DÜZENİNİ BOZMASIN!

Din Eğitimi Uzmanı Eyyüp Beyhan, bazı televizyon programlarının ailemize ve dini yaşantımıza olumsuz etkisinin tahmin edildiğinden fazla olduğunu vurguluyor. “Dışarıda kendimizi sakındığımız haram unsurları evimizin içerisinde görmekten rahatsız olmuyorsak ruh bütünlüğümüzün ve iç güzelliğimizin bozulmaması mümkün olmayacaktır. Ailede karı- koca arasındaki muhabbetin daha da kuvvetlenmesinin bir şartı da haramlardan sakınmaktır. Eşlerin kanallarda karşılarına çıkan her dizi veya filme hassasiyet göstermeksizin bakması, seçici davranmaması manevi bütünlüklerine, yuvadaki feyz ve berekete engel olur. Bu konularda belli kriterleri, sınırları olmayan ailelerde yetişen çocukların da çok yüksek düzeyde ahlaki gelişim göstermesi beklenmez” diyen Beyhan, dizi filmleri çoğunlukla daha sık izleyen hanımların bu konuda daha duyarlı ve kontrollü olmalarını öneriyor. ayınlarda karşılaşılan şatafatlı görüntülerin ve davranışların, izleyicide kanaatsizlik oluşturabileceği ve kendi yaşantısından mutlu olmayan, tatmini güç kişiler haline getirebileceği konusunda da uyarıyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://akmenzil.yetkin-forum.com
kandemir
Yönetici Yardımcı
Yönetici Yardımcı
avatar
Teşekkürleri : 15
Yaş : 26
Kayıt tarihi : 12/07/09
Nerden : .
Mesaj Sayısı : 1354
Tecrübe Puanı : 18473

Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Vide
MesajKonu: Geri: Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? EmptyCuma Eyl. 25, 2009 3:32 pm

Nikahsız ilişkileri normalleştirme gibi bir işlevleride var dizilerin; bir de örf, adet, din, iman hiç bir unsur yok bu dizilerde...olanlarda bu kavramların içini boşaltma derdinde. Sihirli dizilerde ayrı bir facia.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir
Anonymous

Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Vide
MesajKonu: Geri: Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? EmptyC.tesi Eyl. 26, 2009 3:17 am

Çok haklısınız kurban. Özellikle şu sihirle ilgili olanlar gerçekten facia boyutunda
tatlı zehir gibi çocukları etkilemekte. Çevremde bir çok çocuğa rastlıyorum." Bir
sihiryapayım mı ?" diye gezen. İşin en üzücü yanı annelerinin dinlerini temsil eden
boyutta olan bayanlar olması. Mazallah,,,,mazallah....
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ismi_subhan
Süper Moderatör
Süper Moderatör
ismi_subhan
Teşekkürleri : 18
Kayıt tarihi : 17/09/08
Nerden : Yozgat
Mesaj Sayısı : 4748
Tecrübe Puanı : 19926

Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Vide
MesajKonu: Geri: Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ? EmptyPaz Eyl. 27, 2009 9:02 pm

sıddık demiş ki:
Nikahsız ilişkileri normalleştirme gibi bir işlevleride var dizilerin; bir de örf, adet, din, iman hiç bir unsur yok bu dizilerde...olanlarda bu kavramların içini boşaltma derdinde. Sihirli dizilerde ayrı bir facia.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://akmenzil.yetkin-forum.com/forum.htm

Dizi ve Filmler Aile İlişkilerimizi Nasıl Etkiler ?

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Menzil Forum :: Semerkand & Radyo & TV :: Semerkand Aile-
SİSTEM BİLGİLERİÖNEMLİ BİLGİLENDİRME
Powered by phpBB2 (subsilver)
Copyright ©2008 - 2011,
Content Relevant URLs by www.akmenzil.net
Kuruluş Tarihi : Paz 24 Ağus. 2008 - 18:30
akmenzil.net sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini onay almaksızın anında siteye yazabilmektedir.Bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcıya aittir.Sitemizde yasalara aykırı herhangi bir materyal bulursanızakmenzil@hotmail.com e-mail adresimize bildirirseniz,şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Yeni bir forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar