Menzil Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaDoğa Gençlere Emanet Untitl13Doğa Gençlere Emanet Untitl14Latest imagesDoğa Gençlere Emanet Untitl15AramaGiriş yapKayıt Ol
Kütüphane bölümümüz güncellenmektedir.  "Kadın ve Erkek Eşitliği" konusu tamamlanmıştır.
Bağlantı sorunları nedeniyle Portal sayfası geçici olarak kaldırıldı....
"Program Arşivi" forumuna "Antivirüs Güvenlik" ve "Araçlar" kategorisi açılmıştır.
Son Konular
Konu
Tarih
Yazan
Hakkını vermediğimiz iş yüzümüzü ağartmaz
Evlilikler de Bunalıma Girer
Ahirete İnancımız Ölçüsünde Huzurumuz Olur
Ebedi Hayata Doğmak
ABDEST
TALAK (BOŞANMA)
Gül Sultanım (Yeni Video Klip)
Beş Esas
Meleklere İman
Can Feda Edilecek Dost
Paz Şub. 23, 2014 7:32 pm
Paz Şub. 23, 2014 7:27 pm
Paz Şub. 23, 2014 7:18 pm
Paz Şub. 23, 2014 3:07 pm
Ptsi Şub. 17, 2014 3:17 am
Ptsi Şub. 17, 2014 3:09 am
Ptsi Ocak 20, 2014 3:15 am
Cuma Ekim 11, 2013 4:33 am
Çarş. Ekim 09, 2013 2:50 am
Paz Ekim 06, 2013 3:15 pm











Paylaş|

Doğa Gençlere Emanet

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
YazarMesaj
Misafir
Misafir
Anonymous

Doğa Gençlere Emanet Vide
MesajKonu: Doğa Gençlere Emanet Doğa Gençlere Emanet EmptyPaz Ocak 02, 2011 3:22 am




DOĞA GENÇLERE EMANET

Nurbahar AYDIN • 63. Sayı



Çevre duyarlılığının her insanın ortak paydası olduğu ve öneminin hepimiz tarafından benimsendiği tartışmasız bir gerçek. Ancak her ne kadar bilinci var olsa da çevre için harekete geçen ve bu uğurda çaba sarfedenler sanıldığı kadar çok değil. Belki de bu işlerle uğraşan birilerinin olduğunu düşünüp adam sendecilik yapıyoruz. Yollarda biriken çöplerin kötü kokularından, her geçen gün artan ses ve görüntü kirliliğinden, havanın sisinden tutun da denizin pisliğine kadar tüm yanlışları nedense başkalarına yüklüyoruz.

Çevre bilinci, amaç ve sonuçları ile beraber değerlendirilmeli. Zira biliyoruz ki her şey gibi bunun da yolu “eğitim”den geçiyor. “Çevremizi ne için korumalı, hangi amaç uğruna doğaya sahip çıkmalıyız?” soruları önemli. Bu noktada Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) şu hadisi şerifinin uyarısı bizlere ışık tutacaktır: “Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir, cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun.” (Et-Tıbbün Nebavi s 216)

ÇEVRE BİLİNCİ ERKEN YAŞTA KAZANILMALI

Yukarıdaki hadis gereğince temiz olan ve temizliği seven Rabbimiz’in emrine ve O’nun Habibi’nin (s.a.v) tavsiyesine uyarak çevremizi temiz tutarsak basit gibi görünen bir çöp ayırma işi bile ibadete dönüşecektir. Hem tıpkı “gelecek” gibi doğa da çevre de biz gençlere emanettir. Bizim istifademize sunulmuş nimetlerdir. Ona sahip çıkmak ve korumak hem kulluk hem de insanlık vazifesidir.

Doğal yaşamı koruma ve sonraki nesillere temiz bir dünya bırakma adına gençlere çok iş düşüyor. Çevre Yüksek Mühendisi Hayriye Ebru Abamor çevre bilincinin çok erken yaşlarda kazandırılmasının önemine değinirken, gençlere ilkokul çağından itibaren çevre bilincinin kazandırılması için yerel yönetimler ile beraber ailelerin de katkı sağlayacağı çalışmaların yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu çerçevede çevre kulüplerinin gençlere yönelik çalışmalarının önemli olduğunu dile getiren Abamor basının da konuya gereken ilgiyi göstermesi gerektiğine değiniyor ve ekliyor: “Gençlerin çevreye daha duyarlı olmaları bu konuda yapılan çalışmalara, faaliyetlere katılmaları gelecek açısından sevindiricidir. Gençlerin bu tavsiyelere uymaları hatta uymayanları uyarmaları gerekmektedir.”

KULÜPLER DOĞAYA SAHİP ÇIKIYOR

Çevre ve doğa ile ilgili ciddi çalışmalara imza atan ve projeleriyle beğeni toplayan Gençlikkulüpleri.com Genel Koordinatörü Ahmet Sözbilir kulüplerinde doğa yararına yaptıkları çalışmaları ve gençlere bu bilinci nasıl kazandırdıklarını şöyle özetliyor:
“Kulüplerimizin neredeyse hepsinde izcilik faaliyetleri yapılıyor. Her yıl en az iki-üç defa ormanda çadırlarda kalan ve doğal hayatı tanıyan gençler bu sayede çevre ile ilgili bilgiler ediniyor. Kampların dışında izcilik faaliyetlerinde değişik çevre çalışmaları da yer almakta. Örneğin geçtiğimiz aylarda İstanbul’daki izciler toplanıp, kayıklara ve kanolara binerek Elmalı barajını temizlediler. En son kamplarını 8-31 Ekim tarihlerinde Kütahya’nın Gediz ilçesindeki Murat Dağı’nda yapan izciler Haziran ayında Çevre Haftası ile ilgili de bir dizi etkinlik planlıyor.

En dikkat çeken çalışmamız ise ‘Damacana Kapakları Fidan Oluyor’ kampanyası. Göz ardı edilen evsel atıklardan damacana kapakları bu sayede hem değerlenmiş oluyor hem de elbirliği yapılarak küçücük şeylerle bile güzel işler yapılabileceğini göstermesi bakımından farklı bir anlam kazanıyor. Damacana kapakları sayesinde dikilen bu fidanlar sadece dikilmekle kalmıyor, dikimden sonraki günlerde fidan dikimi yapılan yerler ziyaret edilerek bakım ve sulama da yapılmaya çalışılıyor.

Bahsedilenlerin dışında bazı gençlik kulüplerinde atık pil toplama kutularında toplanan piller çevreye zarar vermeden geri dönüşüme kazandırılmış oluyor. Su tasarrufu ve israftan kaçınma konusunda da zaman zaman söyleşi ve hatırlatmalarda bulunuluyor. Gençlik Kulüplerinin ilgi alanına giren ve ilerleyen tarihlerde çeşitli faaliyetler yapmayı planladığı konuları ise; küresel ısınma, erozyon ve çölleşme, evsel atık yağlar vs. şeklinde sıralayabiliriz.”

Sonuç itibarı ile “Herkes kendi kapısının önünü temizlerse sokak temiz kalır” sözüne kulak vermek hem kendimize hem de içinde yaşadığımız topluma olan saygımızın ve nezaketimizin bir gereğidir. Evin içinde başlayan iktisat ve temizlik, sokak kapısının önünden caddelere oradan da tüm şehre yayılacaktır. Basit gibi görülen bir mendili yere atma hareketini aynı düşünce ile yani basit bir şey zannederek yüzlerce insanın yaptığını varsayarsak sonuç hiç de iç açıcı olmayacaktır. Hepimiz kendi yaşadığımız alanlarda çevremiz için neler yapabileceğimizi ve nelerden kaçınmamız gerektiğini bilmeli ve bulmalıyız. Ne de olsa bu dünyadan şimdilik sadece bir tane var,
değil mi?

NELER YAPILABİLİR?

Türkiye’de çöp miktarının yaklaşık %15-20’sinin geri kazanılabilir nitelikli atıklardan oluştuğuna dikkat çekilen
Çevre ve Orman Bakanlığının web sitesinde konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulunuluyor:

• Ambalaj çöp değil aynı zamanda bir hammaddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları ayrı toplayalım.

• Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim.

• Tükettiğimiz kağıtları çöpe atmak yerine toplayıp ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.

• Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kağıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.

• Bir büro elemanı yılda 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.

• Bir kere kullanıp atacağımız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba, sepet ve fileleri tercih edelim.

• Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.



www.semerkandaile.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Doğa Gençlere Emanet

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Menzil Forum :: Semerkand & Radyo & TV :: Semerkand Aile-
SİSTEM BİLGİLERİÖNEMLİ BİLGİLENDİRME
Powered by phpBB2 (subsilver)
Copyright ©2008 - 2011,
Content Relevant URLs by www.akmenzil.net
Kuruluş Tarihi : Paz 24 Ağus. 2008 - 18:30
akmenzil.net sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini onay almaksızın anında siteye yazabilmektedir.Bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcıya aittir.Sitemizde yasalara aykırı herhangi bir materyal bulursanızakmenzil@hotmail.com e-mail adresimize bildirirseniz,şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Yetkinforum | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar